Vols fer-te una idea sobre qui som i què hem aconseguit fins ara? Doncs clica al vídeo i informa't sobre tota la trajectoria de la nostra Escola i la nostra Societat Musical.
L'Escola de Música "La Primitiva" pertany a la Societat Musical "La Primitiva" de Rafelbunyol. La Societat Musical va ser fundada el 1862 per tant, l'Escola data d'aquella època. El fundador i director de la Banda va ser Ramón Llopis Rivera, que a la vegada, era l'únic professor amb qui comptava aquella "primera" Escola de Música. Segons tradicions orals, el Mestre Ramón Llopis “sabia molta solfa i tocava tots els instrument” , “les classes es feien a l’Hort del Marqués” i “s’ensenyava sobretot a tocar instruments de vent i percussió”. Amb la seua llavor es va aconseguir agrupar a uns 20 músics que formaren la Banda de Música.
Durant els següents 70 anys, l’educació musical al poble de Rafelbunyol anava a càrrec del Director de la Banda. Els fills i néts del Mestre fundador, van ser els que van continuar la llavor musical iniciada. Així doncs, el treball musical va ser continuat per:
Ramón Llopis Fenollosa es va fer càrrec de la Banda, i per tant de l’Escola, l’any 1891 i va estar fins l’any 1921.
Ramón Llopis Hernandis, també conegut com el tio Ramonsito, va continuar la llavor de son pare l’any 1921. S’encarregava d’ensenyar solfa i un poc d’instrument a la vegada que assajava la banda. No cobrava mai per aquest treball, només quan ixia a tocar a algun passa-carrer, com un músic més. Era una persona que li agradava molt la música i es va passar tota la seua vida ensenyant a tot aquell que volgués aprendre a tocar un instrument. Estigué fins a l’any 1952.
Jose Maria Llopis Hernandis va succeir al seu germà. Fou un home de gran formació musical i u dels millors directors de Banda d’aquella època, de fet, va dirigir la Primitiva de Llíria, l’Harmònica de Bunyol, la Societat Musical d’Utiel i el Centre Artístic Musical de Montcada. Gràcies al treball que va fer en l’Escola, van sorgir els primers músics professionals de Rafelbunyol. Es va mantenir al capdavant de l’Escola i de la Banda fins a l’any 1972.
La tradició musical de la família Llopis al cap d’avant de l’Escola i de la Banda s’acaba amb l’arribada de Miguel Pascual Ferrer. És la primera vegada que es fa càrrec de l’Escola i de la Banda una persona aliena al Poble. Don Miguel Pascual va continuar la llavor dels seus antecessors, preparant a l’alumnat amb l’objectiu d’aprovar els exàmens lliures del Conservatori de València. A més, va tindre la iniciativa de renovar l’instrumental d’aquella època que era vell i estava en brillant (afinació més alta).
Més tard, l’any 76 s’acaba l’etapa de Pascual i comença un breu però intens període de treball amb el Mestre Don Jesús Juan Oriola. Es tractava d’un jove músic professor de la Banda Municipal de València que li va donar un gran impuls a l’Escola de Música amb una nova perspectiva pedagògica: va establir un professor per a vent-metall i altre per a vent-fusta, a més, augmentà el nombre d’alumnat de l’Escola, i es va crear la 1ª Banda Juvenil de la nostra Societat. Durant aquesta època cal destacar la llavor altruista i molt significativa del Tio Ramón el Catalí (Ramón Fenollosa) i el Tio Ramonsito (Ramón Llopis). Dues persones que durant un període de 15 a 20 anys varen fer classes de música a les seues cases per als xiquets de Rafelbunyol. En definitiva, dues persones que van donar molt i què gràcies a elles la formació musical va créixer al nostre Poble.
Després del Mestre Oriola, durant un curt període de temps, un any, va estar al càrrec de l’Escola Don Vicente Alonso Benlloch.
L'any 1980 es va fer càrrec Juan José Llimerà Dus, un jove músic de Llíria, professor de trompa al Conservatori de València. Gràcies a la seua exigència el nivell de l’Escola i dels músics de la Banda va pujar. Animà i motivà als alumnes de l’Escola a què anaren al conservatori i continuaren la seua formació professional. En aquest període el nombre de professor va ascendir, de forma que es començaven a diferenciar les especialitats i s’aconseguia així una formació més específica.
Jesús Martí Correa assumeix la direcció de l’Escola i de la Banda l’any 1986 i es va mantenir al capdavant durant 13 anys. Aquesta etapa es caracteritza per novetats, com la inauguració d’una “Casa de la Música” oficial, ubicada al C/ Jose Maria Llopis on es troba actualment la “Casa del Jove”. A més, es continua pujant el nivell de formació a l’Escola, augmentant l’oferta formativa d’especialitats instrumentals i augmentant significativament el nombre d’alumnes.
L’any 1999 es fa càrrec de nou el Mestre Oriola. Durant aquesta segona etapa al capdavant de l’Escola i la Banda, es van millorar les relacions amb l’Ajuntament, aconseguint una subvenció anual per a la compra d’instruments i per poder organitzar la iniciativa d’un curs de formació a l’època estival. Durant aquesta etapa es va millorar la qualitat formativa de l’Escola.
Arribat l’any 2002 finalitza l’etapa del Mestre Oriola i s’inicia una nova etapa en l’Escola. La Junta Directiva de la Societat decideix buscar a una persona que es fera càrrec només de la direcció de l’Escola. És així com arriba l’actual director Jesús Orón Garcia.
El nou director va presentar un Projecte Educatiu molt ambiciós i diferent de tot el que s’havia realitzat fins al moment. Es tractava d’oferir una àmplia oferta educativa, per a diferents nivells educatius i incloure totes les especialitats instrumentals. Va ser una iniciativa revolucionaria en el seu moment, però que gràcies a les seues idees podem trobar l’actual Escola de Música que tenim.
Entre les característiques més importants d’aquest ambiciós Projecte Educatius estaven:
Implantar la matrícula per a l’alumnat, fins aquell moment no hi havia cap seguiment de matrícula de l’alumnat de l’Escola
Aprendre l’instrument i el llenguatge musical a la vegada. Antigament s’aprenia abans llenguatge musical i aprenies més tard l’instrument.
Elaboració d’un calendari escolar
Implantar l’assignatura de Sensibilització Musical
Tot l’alumnat d’instrument rebria una classe setmanal
Es realitzarien avaluacions trimestrals (exàmens) i s’elaborarien butlletins informatius de qualificacions per entregar-los als pares
Es crearen grups de Llenguatge Musical per a Adults
S’aproven uns requisits mínims per poder entrar a la Banda Juvenil i en la Banda Simfònica.
Aquest primer any fou un any acadèmic de novetats però de seguida els resultats van revelar els beneficis d’aquestes idees tan innovadores.
Al curs 2003-2004 seguiren les novetats i es va aconseguir:
Implantar l’especialitat de corda: violí i viola
L’especialitat de cor
Al curs 2004-2005 s’inaugura l’actual Casa de la Música amb les instal·lacions tant magnifiques amb les que contem.
S’implanten les especialitats de Guitarra, Dolçaina i Contrabaix
A més en aquest curs es registra l’Escola en el Registre de Centres Docents de la Conselleria d’Educació i el 27 de juny va ser publicada en el DOGV, la resolució on quedava registrada amb el nº 46028171.
A partir d’aquest curs es va legalitzar la situació laboral de tot el professorat
Al curs 2005-2006 es va realitzar una reestructuració de l’Escola, i continuen les novetats educatives com ara bé:
S’implanta el Jardí Musical a partir de 3 anys
Comencen a donar-se instruments a partir de 7 anys
La durada de les classes d’instruments s’augmenten fins 1h en certs nivells educatius.
Per primera vegada es creen els primers Grups de Cambra en l’Escola de Música.
Es crea l’Orquestra de Corda sota la direcció de David Martínez
Curs 2006-2007 el número d’alumnat augmenta i s’elabora el 1r Butlletí Informatiu per donar a coneixer a tota la comunitat educativa el funcionament de l’Escola amb la seua normativa i Règim Intern.
Curs 2007-2008 es crea la Banda Infantil per donar l’oportunitat als més menuts d'iniciar-se en el conjunt instrumental bandístic. A més s’incorpora el Pianista Acompanyant per a l’alumnat dels últims cursos de les Ensenyances Elementals.
A partir de l’any 2008 continuen havent-hi millores com ara bé:
Augmenten el nombre de Grups de Cambra
Es crea l’Orquestra Simfònica de la Societat i al mateix temps es crea una Orquestra de l’Escola i una Orquestra Infantil.
Creix el nombre d’alumnat arribant fins a 480 alumnes. Una xifra històrica.
Gràcies a l’alt nivell de l’Escola arribem a registrar un 20% dels alumnes matriculats de fora
L’alumnat comença a participar en nombrosos concursos de música de cambra i joves intèrprets obtenint amb èxit premis en els diferents concursos arreu de l’estat espanyol.
El nostre alumnat després de formar-se a l’Escola continua els seus estudis professionals i superiors arreu de la geografia espanyola, i alguns d’ells perfeccionant-se als millors centres superiors de música europeus.
En l'actualitat, l'Escola té prop de 400 alumnes, imparteix la major part de les especialitats instrumentals, compta amb una plantilla de 40 professors titulats i amb un Equip Directiu format per Jesús Orón, Xavi Hidalgo i Gema Guiot, que, gràcies al recolzament de la Junta Directiva de la Societat Musical, podem treballa per millorar i mantenir el nivell educatiu de l'Escola de Música. La nostra Escola, la teua Escola, l'Escola de tots.